Nakinmyynti alkaa Vaakkolammin kupeessa
28.4.1962 perustettiin Vaakon Nakki, joka on Tampereella olemassa olevista grillikioskeista tiettävästi vanhin. Se on nimetty lähistöllä sijainneen Vaakkolammin mukaan. Grillin perustivat Wigrenin makkaratehtaalla työskennelleet Pauli Lamminen ja Kyösti “Kössi” Ahtonen.
“Ajoin taksia 1987-88. Kerran toin erään asiakkaan ostoksille. Lähdettiin liikkeelle Rosendahlista, jossa oli Ilveksen pikkujoulujuhlat. Herra oli päättäjä ja saanut tunnustuksena kekkereissä melko ison hopeisen lautasen. Siihen hän sitten haki Vaakolta 12 nakkia, 6 bratwurstia, suomimakkaraa ja lenkkiä. Niitä sitten syötiin taksissa paikallaan. Hyvää oli.”
Kari Lehtonen, joka asui Vaakon naapurissa kirjakaupan talossa 1989-98
Liikepaikka vakiintuu Pispalan Valtatielle
1982 Pauli Lamminen päätti palata jatkamaan grilliyrittäjänä. Vaakon Nakin uusi paikka löytyi sen nykyisestä osoitteesta Pispalan valtatie 37:stä, entisen elintarvikekaupan tiloista. Erityistä oli, että grilli toimi nyt sisätiloissa, asuinrakennuksen kivijalassa. Täten Vaakon Nakki oli Sisä-Suomen ensimmäinen sisätiloissa toiminut grillikioski.
Kivijalassa oli alkuun kaksi luukkua. Vasemman puolen poistetulla luukulla toimi hetken kukkakauppias.
Saija Rantaharju ostaa Vaakon Nakin
Vuonna 1994 Saija Rantaharju (silloinen Salmi) huomasi Aamulehdessä pienen myynti-ilmoituksen ja osti grillin ilman mitään kokemusta alalta. Hän pyöritti Vaakon Nakkia vuoteen 2008 eli yhteensä 14 vuotta.
“Lähdin kerran 2000-luvun alkupuolella tyhjällä bussilla Lentävänniemen perukoilta keskustaa kohti ennen puolta yötä. Vähän ihmettelin, kun kuski kaahasi järkyttävää vauhtia. Pispalassa hän sitten pysähtyi Vaakon Nakille ostamaan ruokaa. Loppumatka keskustaan ajeltiin etanavauhtia, kun kuski söi ruokaansa.”
Jussi Palojärvi
Mikko Aartio ja Christa Tiainen omistajiksi
Keväällä 2008 Saija Rantaharju myi grillin Mikko Aartiolle ja Christa Tiaiselle, jotka omistavat sen tänäkin päivänä. Ruokalista täydentyi ajan hengen mukaisesti kasvisvaihtoehdoilla kuten vegaanilautasella, joille olikin Pispalassa paljon kysyntää.
15.3.2010 alettiin viettää alun perin nokialaisen herkun, Kuuman koiran, vuosipäivää. Vaakon Nakki tietenkin osallistui merkkipäivän viettoon, ja perinteen kunnioittamista on jatkettu joka vuosi.
Vaakon Nakin rakennus tuhoutui tulipalossa
Palokunta on ollut monin tavoin Vaakon matkassa aivan yrityksen alkuajoista asti. 13.12.2010 palokunta tuli kuitenkin paikalle ruokatunnin sijasta työtehtävissä, sammuttamaan yläkerran asunnosta alkanutta tulipaloa. Faniryhmä “ Vaakon Nakki tulethan takaisin” keräsi nopeasti yli 2200 jäsentä Facebookissa.
Grilli avataan remontin jälkeen
Neljän kuukauden remontin jälkeen, grilli alkoi taas palvella Pispalan nälkäisiä kulkijoita. Yleisön suosio näkyi jonona, joka kiemurteli grillin edessä päivin ja öin.
Grillikioski alkoi saada mainetta ja kunniaa erilaisissa ravintolakilpailuissa ja julkisuudessa. City-lehti valitsi sen parhaaksi nakkikioskiksi/yöruokapaikaksi ainakin vuosina 2011, 2012, 2015 ja 2016.
Uusi maisematerassi rakennetaan
Uusi näköalaterassi tuo lisää istumapaikkoja ja hulppeat maisemat asiakkaille. Perustukset terassille tehtiin tottakai pispalalaisista kivistä eli pultereista. Aamulehden lukijat äänestivät Vaakon peräti koko Pirkanmaan parhaaksi grilliksi.
Vaakon Nakilla on eräs aukioloaikoihin liittyvä perinne, josta on vuosien saatossa tullut kaiken tyyppistä palautetta. Kioski on nimittäin kiinni jouluaattona, joulupäivänä, juhannusaattona ja juhannuspäivänä. Asiakkaat, jotka ovat tulleet tuolloin turhaan paikalle, ovat jättäneet kioskille kirjeitä ja lahjoja. Kerran vesiperä käytiin vetämässä aina Espoon Saunalahdesta asti.
Vaakon Nakki 60 vuotta
Paikallislehti Tamperelaisen lukijat äänestivät Vaakon parhaaksi tamperelaiseksi grilliksi.
Tänä päivänä Vaakon Nakin laadukkaat lihatuotteet tulevat yhä paikallisilta. Perinteikäs ja moneen kertaan palkittu grilli on niin paikallisten, ulkopaikkakuntalaisten kuin kansainvälistenkin asiakkaiden suosiossa. Legendaarinen 60-vuotias taipuu notkeasti nykyaikaan ja tarjoaa myös laajan valikoiman vegaani- ja kasvisruokaa.
Rakkautta ja huikopalaa
Vaakon Nakki liittyy varmasti moneen tamperelaiseen rakkaustarinaan. Timo kertoo omansa, joka alkoi vuonna 1965 Vaakon Nakin maisemissa:
“Vuonna 1965 näin pispalalaisen neitosen työmaalla tossa Lielahden Enqvistin sellutehtaalla. Vähän siinä keekoilin, että mitäs sen kanssa oikein tekisin. Kerran ajoin Pispalaa kohti “sattumoisin” samaan aikaan, kun tämä neiti Irene käveli kotiopäin. Kyselin, kelpaisko kyyti. Neiti asui samalla suoralla Vaakon Nakin kanssa, joten seurustelun alusta alkaen me ehtoolla kurvattiin Vaakolle hakeen huikopalaa.
Sittenhän me päräytettiin vihille Lietsun Kerholassa. Kun häät loppu, käytiin meillä vaihtamassa häävermeet perusrytkyihin. Oltiin taas ku Turhapuron Uuno ja kassialma, sukat makkaralla ja sillai. Päätettiin, että ny vaan häämatkalle ja sassiin, ja niin me mentiin Vaakon Nakille syömään huikopalaa vanhasta muistista. Kattoon, kuinka pojat siellä pärjää.
Oltiin poliisien kanssa samaan aikaan, mutta ei ne tälläkään kertaa pirättäny meitä, vaikka varusteet oli melkosen erikoiset. Taksareita ei silloin näkyny – niillä oli varmaan kiirusta hommissa.
Muutaman vuaren pyörittiin Lietsussa, ku oltiin naimisissa toistemme ja tehtaan kanssa. Sitte sinkouruttiin kiertoradalta Viljakkalan perämettään Ylöjärvelle päin, ja Vaakon Nakki jäi vain muistoihin.
Paitsi kerran ku tultiin sivistyksen pariin teatteriin. Oltiin nääs oltu 45 vuotta naimisissa, ja mihinkäs me muualle teatterista tullessa oltais poikettu, kun Vaakon Nakkiin. Ei ollu poikia enää remmissä, mutta kyllä me naisväenkin rahteeraukseenkin oltiin tyytyväisiä.
Nyt täälä pyöritään Viljakkalan mäntyjen keskellä ja muistellaan sitä aikaa, ku oltiin Vaakon Nakin reviirillä. Avataan välillä jääkaapin ovi ja syärään kyrsää ja voiraan paksusti. Ja tietty moikataan vaakon ohi ajaessa.”